Kategoriat
Tiedotteet

Paikallisia videoita yhteisöllisesti

  • Kyllä hanke sai alkunsa koronasta. Kun kaikki meni kiinni, niin oivalsimme, että Internetissä jaettu paikallinen sisältö oli esimerkiksi monille ikäihmisille varsin tärkeää, muistelee Anssi Nyman Virtain seurakunnasta.

Monien muiden seurakuntien tapaan Virroilla striimattiin korona-aikana jumalanpalveluksia, mutta Nyman hoksasi, että kiinnostusta oli tallentaa ja jakaa paljon muutakin paikallista tarjontaa: konsertteja, muita musiikkiesityksiä, erilaisia tapahtumia. Kuvaajalle oli tarvetta myös kaupungilla, kyläyhdistyksillä sekä monilla muillakin yhdistyksillä.

Sen sijaan resursseja ei ollut ajantasaisen laitteiston hankkimiseen ja talkookuvaajistakaan ei ollut suurta tunkua. Kiinnostuksesta ei olisi liiketoiminnaksi asti. Paikallisia yhdistyksiä kontaktoitiin tarvekyselyn merkeissä ja päädyttiin kehittämään kuvauslaitteistoa ja -tuotantoa hankkeen avulla.

  • Mietimme yhdistyksen perustamista, mutta lopulta seurakunta otti asiassa vetovastuun. Lähdimme hakemaan rahoitusta yhteisölliseen paikallispalveluun, nykyaikaiseen laitteistoon ja käynnistysvuoden työpanokseen, Nyman kertoo.

Syntyi yleishyödyllinen kehittämishanke, joka sai rahoitusta Poko ry:n kautta 30 000 laitehankintaan. Tästä puolet hoiti omavastuuosuutena Virtain seurakunta. Avustusta saatiin myös Nymanin työpanokseen, jotta hän saattoi veloituksetta käydä kuvaamassa paikallisten yhdistysten tilaisuuksissa. Hankintasuunnitelmaa saattoi joustavasti päivittää matkan varrella, sillä tekniikan saatavuus asetti omat haasteensa ja jatkuvasti uudistuva digitekniikka muutti usein suunnitelmia miltei lennossa.

Nyt kirkon urkuparvelle on rakentunut striimistudio, joka on helposti otettavissa mukaan eri kyläkunnissa tapahtuviin kuvauksiin. Nyman puhuukin urkuparven sijaan digiparvesta. Studiosta löytyvät mikserit, äänipöytä, mikrofonit, neljä optisella zoomilla varustettua videokameraa, kannettava tietokone ja pöytäkone tarvittavine ohjelmistoineen… Virtain eri kyläkuntien lisäksi kuvaamassa on käyty muun muassa Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Studiossa ovat vierailleet myös yläkoulun musiikkitekniikan kurssilaiset.

  • Olihan tämä melkoinen digiloikka. Studiohanke ei olisi varmaan ikinä toteutunut tässä mittakaavassa ilman ulkopuolista avustusta. Nyt olemme päässeet rakentamaan koko kylän yhteistä kanavaa ja samalla tietenkin myös avanneet seurakunnan tehtävää yhteisöllisesti perustehtävän ulkopuolelle. Toki yhteistyötä monien yhdistysten kanssa tehtiin jo aiemminkin, mutta nyt se on vielä entisestäänkin tiivistynyt, Nyman kuvailee.

Pääasiallisin paikallisten tallenteiden katsojakunta muodostuu 65-80-vuotiaista eläkeläisistä. Paikallisesta vanhainkodista löytyykin paljon kanta-asiakkaita. Nuoremmillakin katsojilla on jonknlainen side paikkakuntaan.

Parhaimmillaan yksittäisillä videoilla on saattanut olla yli tuhat katsojaa. Hankevuoden aikana videoita katsottiin kaikkiaan noin 100 000 kertaa. Kaikki videot aiheesta riippumatta löytyvät kootusti Virtain seurakunnan YouTube-kanavalta.

Anssi Nyman korostaa olevansa kuvaajana ja editoijana itseoppinut. Oppia on tullut kokemuksen myötä paljon lisää. Hän muistuttaa, ettei tarkoitus ole kilpailla ammattilaisten kanssa tai luoda elokuvatasoisia tuotoksia, vaan pikemminkin tallentaa paikallista kulttuurihistoriaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Studiolaitteiston iäksi on laskettu viitisen vuotta, joten vuosittain tehdään edelleen uusia hankintoja, jotta pysytään ajassa mukana myös jatkossa.

Teksti: Heli Antila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *