Hakija, toimi näin:

I Mihin haet tukea?
- Mieti, miten haluat kehittää yritystäsi.
- Valitse tarpeeseesi sopivin yritystukimuoto. Tukimuotoihin voit perehtyä myös tämän tallenteen avulla.
- Tutustu yritystukien valintakriteereihin
- Jo heti alussa kannattaa olla yhteydessä PoKoon. Varmistetaan yhdessä, että ideasi on tukikelpoinen.

II Avaa Hyrrä ja kirjaudu
- Hyrrä-sivusto
- Tarvitset Suomi.fi tunnukset
- Yrittäjät kirjautuvat organisaationa (y-tunnus)
- Yrityksen ostoa tai kokeilua suunnittelevat aloittavat yrittäjät kirjautuvat ilman y-tunnusta
- Valitse tarkkaan hakemasi tukimuoto
- Ohje: Näin haet tukea Hyrrä-asiointipalvelussa

III Laadi hakemus
- Kerro hakemuksessa selkeästi, mitä aiot tehdä? Mikä on asian nykytila, mitä tavoittelet, miten ja millä aikataululla?
- Tee laskelma (esim. excel), mihin tarvitset rahoitusta ja tee sen pohjalta budjetti. Merkitse laskelmaan myös, sisältävätkö kustannukset arvonlisäveron vai eivät.
- Osoita kustannusten kohtuullisuus. Selvitä vähintään 3000 € hankinnoista alueen hintataso puhelimitse, sähköpostitse, internetistä tai tarjouspyynnöin, ja dokumentoi selvityksesi valintaperusteineen kirjallisesti hyödyntämällä esimerkiksi tätä lomaketta. Suosituksena kolme vertailevaa hintatason selvitystä tai perustelut, miksi et saanut/pyytänyt kuin yhden tarjouksen.
- Alle 3 000 € hankinnoistakin hintataso on jotenkin osoitettava.
- Suunnittele rahoitus koko hankeajalle. Tuki maksetaan jälkikäteen, joten kerro, miten järjestät välirahoituksen (oma rahoitus, pankkilaina, laina Finnveralta tms.)
- Hanki tarvittavat luvat. Ne tulee liittää hakemukseen. Mikäli lupaa ei tarvita, lisää tieto siitä (esim. sähköposti) hakemukseen.
- Huomioi myös muut liitteet ja lisää ne hakemukseen.
- Varmista, että ideasi on PoKon kehittämisstrategian Älykäs ja Elävä Ylä-Pirkanmaa mukainen (perehdy etenkin sivuihin 14, 20 ja 21)
- Hakemusta ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi, vaan voit palata Hyrrään täydentämään sitä ennen kuin lähetät sen.

IV Lähetä hakemus ja perehdy päätökseen
- Kun painat LÄHETÄ-painiketta, hanke tulee vireille ja voit aloittaa toteutuksen omalla riskilläsi vaikka heti. Vireilletulon jälkeen tehdyt kustannukset ovat tukikelpoisia siltä osin, mitä hankepäätöksessäsi aikanaan hyväksytään.
- Pian tämän jälkeen PoKon toimihenkilöt käsittelevät hakemuksesi ja pyytävät tarvittaessa sinulta lisätietoja, jotta PoKon hallitus voi käsitellä sen. Hallitus joko puoltaa tai hylkää hakemuksesi eli tekee ns. tarkoituksenmukaisuusharkinnan, joka perustuu mm. valintakriteereihin.
- Seuraavaksi Pirkanmaan ELY-keskus tekee hakemuksellesi laillisuustarkastuksen, tarkistaa hakijan taloudelliset taustatiedot viranomaislähteistä ja antaa hankkeelle päätöksen.
- ELY:n hakemuskäsittely kestää oman aikansa. Tilannetta voi seurata täällä.
- Kun saat ELY:stä päätöksen, perehdy siihen hyvin ja tutustu yrityshankkeen toteuttajan ohjeisiin tästä.
INVESTOINTITUKI on kustannusperusteinen eli tuki myönnetään hankkeen todellisten kustannusten perusteella. Tuen maksu suoritetaan hankkeen toteutuksen jälkeen toteutuneiden kulujen eli kuittien ja tositteiden perusteella.
Tukiprosentti PoKon alueella on 25-35%, loppuosa investoinnista on omarahoitusta (oma, laina tms). Jos kyseessä pankkilaina, mukaan tulee liittää lainalupaus pankilta.
Ohjeita investointitukihakemuksen laadintaan.
KEHITTÄMIS- JA KÄYNNISTÄMISTUET ovat vakioituja kertakorvauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että tuen määrä ei muutu. Hakijan tulee budjetissa osoittaa kustannuksia vähintään tuen määrän verran. Näissä tuissa ei vaadita omarahoitusosuutta.
Liiketoimintasuunnitelma & laskelmat
Liiketoimintasuunnitelman laadintaan tai päivittämiseen ja laskelmien tekoon saat halutessasi apua kuntasi elinkeinopalveluista:
Juupajoki
Mänttä-Vilppula MW-Kehitys Oy
Ruovesi
Virrat
Netistä löydät myös malleja liiketoimintasuunnitelman laadintaan. Tutustu esimerkiksi seuraaviin:
Työmarkkinatorin liiketoimintasuunnitelma – työkalu
Mikä on liiketoimintasuunnitelma? Ukko.fi
Ukko.fin kevyt liiketoimintasuunnitelmapohja (pdf)
Yritys Espoon liiketoimintasuunnitelmapohja (pdf)
Rakentaminen ja rakentamisen suunnittelu
Kun hakemukseesi sisältyy rakentamista, kannattaa sen suunnitteluun panostaa jo hakuvaiheessa. Hyvä suunnittelu helpottaa realistisen kustannusarvion laadintaa, nopeuttaa hankepäätöksen saamista ja edesauttaa hankkeen toteuttamista.
Hakemukseen tulee liittää seuraavia rakentamisen liitteitä soveltuvilta osin:
- Pääpiirustukset (asema-, pohja-, julkisivu- ja leikkauspiirrokset).
- Rakenne-, LVI-, sähkö- ja muut erikoissuunnitelmat, joilla on merkitystä hyväksyttävien kustannusten arvioinnissa.
- Rakennusselostus (suositus: Talo-nimikkeistön mukaan eriteltynä).
- Eritelty kustannusarvio tai -laskelma, joka perustuu rakennusselostukseen ja joka laaditaan rakennusalalla yleisesti käytössä olevin menetelmin. Suositeltavaa on käyttää rakennusalan ammattilaista.
- Luvat. Jäljennökset mahdollisesti tarvittavista viranomaisluvista / rakentamislupa. Vinkki: rakentamislupaa kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä sen lainvoimaisuutta pitää odottaa 37 vuorokautta.
Lisätietoja ja apua rakentamisen suunnitteluun löydät esimerkiksi täältä.
Huomioithan esteettömyyden. Huolehdi, että rakennus ja siihen liittyvät piha- ja oleskelualueet suunnitellaan ja rakennetaan ottaen huomioon esteettömyys ja käytettävyys erityisesti lasten, vanhusten ja vammaisten tarpeiden näkökulmasta.
Asiantuntijapalveluita
Kun mietit, mistä löytäisit tarpeitasi vastaavia asiantuntijoita, niin tutustu myös YrittäjäToriin. Se on palvelu, jossa alueemme asiantuntijat voivat esitellä osaamistaan ja tarjota palveluitaan yrityksille.
