Kehittämishankkeet

Kehittämishankkeiden avulla on tarkoitus lisätä yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä. Hankkeella turvataan ja kehitetään maaseudun palveluja sekä uudistetaan ja monipuolistetaan maaseutualueiden taloutta. Tavoitteena on yhteistyön kautta löytää uusia ratkaisuja. Tuki ei ole tarkoitettu investointeihin.

Tuen määrä


PoKon hallitus on linjannut, että tukea kehittämishankkeisiin voi saada enintään 80 % hyväksytyistä, kohtuullisista kustannuksista.

Hakijan oman rahoituksen osuus on 20%, joka voi olla myös talkootyötä. Talkootyön arvo on 20 €/tunti.

Tukikelpoiset kustannukset

Kustannus on tukikelpoinen, kun se on syntynyt hakemuksen vireille tulon jälkeen ja ennen tukipäätöksellä määrätyn toteuttamisajan päättymistä.

Tukea voidaan myöntää seuraaviin kehittämishankkeesta aiheutuviin tarpeellisiin ja kohtuullisiin kustannuksiin:

1) henkilöstökulut

2) matkakustannukset

3) ostopalveluiden hankintakustannukset

4) vuokrakustannukset

5) pienhankinnat ja kohtuulliset tarjoilukustannukset hankkeen kokous-, koulutus- ja tiedotustilaisuuksissa

6) tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset, jotka liittyvät kansainväliseen yhteistyöhön ja aiheutuvat ulkopuolisten asiantuntijoiden kutsumisesta suomalaisen osapuolen järjestämiin tilaisuuksiin sekä kustannukset, jotka liittyvät hankkeeseen sisältyvän kansainvälisen yhteistyön koordinointiin muussa valtiossa toimivan yhteistyökumppanin kanssa

7) pilottihankkeissa tarvittavien välineiden ja laitteiden poistot siltä osin ja siltä ajalta kuin niitä käytetään koulutushankkeessa

8) muut kuin 1–7 kohdassa tarkoitetut kehittämishankkeen toteuttamisesta aiheutuvat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset

Pienhanke

Kehittämishanketta voi hakea myös pienhankkeena. Pienhanke on kokonaiskustannuksiltaan 1000 – 8000 €. Sen menettelyt ovat tavallista kehittämishanketta yksinkertaisemmat. 

Kehittämiseen tarkoitetulla pienhankkeella voidaan esimerkiksi työllistää nuoria kesätöihin tai järjestää tapahtuma. Lisäksi tukea voi käyttää erilaisten selvitysten tai kehittämissuunnitelmien laatimiseen. Kunta ei voi saada tukea pienhankkeeseen.

Tuki pienhankkeelle maksetaan tuotosperusteisesti kertakorvauksena. Maksatuksessa ei tarvitse erikseen esittää tositteita.


Muita kehittämishankkeita

  • MAASEUDUN PALVELUJEN JA TOIMINTAYMPÄRISTÖN YHTEISTYÖ

Näillä hankkeilla turvataan ja kehitetään maaseudun palveluja sekä uudistetaan ja monipuolistetaan maaseutualueiden taloutta. Tavoitteena on yhteistyön kautta löytää uusia ratkaisuja. Esimerkkinä kehittämistoimet, tapahtumat, suunnitelmat ja erilaiset pilotoinnit.

Tutustu tarkemmin tästä!



  • ÄLYKÄS KYLÄ – YHTEISTYÖHANKKEET

Älykkäät kylät -yhteistyöhanke on kehittämishanke, jossa vähintään kaksi toimijaa etsii yhdessä ratkaisua haasteeseen. Toimijat voivat olla esimerkiksi kyliä tai vaikkapa kylä ja kehittäjäorganisaatio yhdessä. Älykkäät kylät -hankkeella edistetään uudistumista, uusia ratkaisuja, rohkeita kokeiluja, uusia kumppanuuksia ja verkostoitumista niin aluetasolla kuin valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin. Katso video.
Älykkäät kylät -hanke on useamman vuoden projekti, johon voi liittyä yleishyödyllisiä investointeja. Tuki investointeihin haetaan erikseen.

PoKon hallitus on linjannut, että Älykäs kylä -hankkeisiin voi tukea saada jopa 90 % hyväksytyistä, kohtuullisista kustannuksista.

Tutustu Älykäs Kylä– ja
myös muihin maaseudun palveluiden kehittämisen yhteistyöhankkeisiin



  • YMPÄRISTÖ- JA ILMASTOYHTEISTYÖHANKKEET

Hankkeilla luodaan ja parannetaan maaseudun energia- ja resurssitehokkuutta sekä turvallisuutta ja uusiutuvia energialähteitä ja niiden käyttöä lisääviä investointeja sekä energiatehokkuutta ja energian säästöä lisääviä investointeja. Ilmastoneutraalius on tavoitteena.

Tutustu tarkemmin
Katso video.



  • KOULUTUS- JA TIEDONVÄLITYSHANKKEET
    Tukea voi saada julkisoikeudelliset tai yksityisoikeudelliset koulutusta tarjoavat yhteisöt. Koulutusta tarjoavalla yksiköllä tulee olla asianmukaiset valmiudet eli pätevä henkilöstö. Koulutus voi olla ryhmiä, täsmäkoulutuksia tai laajempia kokonaisuuksia.

Tutustu tarkemmin


Kustannusmallit ja maksutavat

Kustannusmalleja on kolme. Laskennalliset kustannukset tarkoittavat, että tosiasiallisten kulujen perusteella lasketaan tietyn prosentin mukaan kustannukset, joita ei tarvitse maksuvaiheessa todentaa.

  • laskennalliset kustannukset 19 %, laskentaperusteena palkat ja ostopalvelut. Tässä kustannusmallissa talkootyö merkitään hankkeen kustannuksiin.
  • laskennalliset kustannukset 40 %, laskentaperusteena pelkät palkkakustannukset. Kaikki muut kulut menevät laskennallisiin kustannuksiin, myös talkootyö.
  • tosialliset kustannukset, hankkeen kustannusarvio tehdään hankkeen kaikkien todellisten kustannusten mukaan.

Maksutapoja on kaksi:

  • kustannusperusteinen, tuki maksetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Kustannukset raportoidaan maksatuksessa.
  • tuotosperusteinen, tuen hakija määrittelee hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet sekä tavat, joilla tulokset todennetaan. Kun haet maksua, esitä saavutettu tulos. Kuitteja ei tarvitse toimittaa. Tähän hankkeeseen ei voi hakea muutosta (pl. toteutusaika)

Lue lisää kustannusmalleista ja maksutavoista:

Tutustu hakuohjeisiin

Tutustu hakuprosessiin ja -ohjeisiin tästä.


Lisätietoja

Lisätietoa kehittämishankkeista

Maaseutu.fi


VINKKI! Tutustu PoKon Älykäs ja elävä Ylä-Pirkanmaa – strategian painopisteisiin 2 ja 3. Niistä löydät ideoita ja vinkkejä, millaista toimintaa PoKon alueelle erityisesti toivotaan.

Tutustu painopisteeseen 2 tästä.

Tutustu painopisteeseen 3 tästä.





MUISTA MYÖS! PoKo ry:n oma MiniLeader – rahoitus pienille yhteisöllisille projekteille.