Tukea voi hakea henkilö, jolla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta.
Kokeilun tavoitteena voi olla selvittää esimerkiksi onko hakijasta yrittäjäksi, riittävätkö tiedot ja taidot yritystoiminnan harjoittamiseen, onko suunnitelluilla palveluilla/tuotteilla kysyntää ja markkinoita, toimisiko suunniteltu tapa myydä käytännössä tai onko suunniteltu tuotantotapa toimiva?
Tukea voi hakea
- asiantuntijapalveluihin
- valmennukseen ja tiedon hankkimiseen
- toimitilojen ja laitteiden vuokriin
- aineisiin ja tarvikkeisiin
- muihin kokeilutoimenpiteisiin
Kaikkien hankintojen tulee kuitenkin olla sellaisia, että ne kohdistuvat vain kokeiluajalle. Tämän takia tukea ei voida myöntää esimerkiksi pysyvien nettisivujen hankkimiseen, pienhankintoihin yms.
Kokeilutuen toimenpiteistä vähintään kolmasosan tulee olla asiantuntijapalveluita (suositus). Asiantuntijapalveluiden viitekustannuksina voidaan pitää 900 euroa/päivä. Muita toimenpiteitä voi olla mukana tasapainoisena kokonaisuutena.
Kokeilun kesto voi olla enintään 4 kuukautta. Itse haetun hankkeen toteutusaika voi olla huomattavasti tätä pidempi, esimerkiksi jos kokeiltava yritystoiminta soveltuu harjoitettavaksi tiettyyn vuodenaikaan.
Tuen määrä 2500€
Tuki on vakioitu kertakorvaus ja se maksetaan yhdessä erässä, kun hanke on tukipäätöksen mukaisesti toteutettu.
Kuka voi hakea?
Tukea voi hakea henkilö, jolla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta eikä y-tunnusta.
Kokeilu sopii esimerkiksi yrittäjyydestä kiinnostuneelle palkansaajalle, työttömälle, nuorelle, opiskelijalle, alan vaihtajalle tai muulle yrittäjän uraa pohtivalle.
Muuta huomioitavaa
- Kokeilun ei välttämättä tarvitse johtaa yrittäjäksi ryhtymiseen.
- Jos tuen hakija on työttömyysturvan tai vastaavan tuen piirissä, kannattaa hänen selvittää kyseiseltä tukiviranomaiselta mahdolliset rajoitukset kokeiluun ryhtymiselle.
- Kokeilun jälkeen yrittäjäksi aikova voi hakea tukea joko osa-aikaisen tai kokoaikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja yritystoiminnan aloittamisen investointeihin.
- Älä aloita toimenpiteiden toteuttamista ennen kuin olet jättänyt hakemuksen Hyrrässä, sillä silloin ne kustannukset eivät ole tukikelpoisia.
- Hankkeen tulee osaltaan toteuttaa PoKon kehittämisstrategiaa Älykäs ja elävä Ylä-Pirkanmaa. Huomioi erityisesti strategian painopiste 1 Kehittyvät ja vastuulliset elinkeinot ja yritykset (sivu 14).
- Voit saada kokeilutukea vain kerran vuosien 2023–27 aikana.
Kuinka hakuprosessi etenee?
Leader PoKon väki auttaa sinua hakuprosessin eri vaiheissa. Prosessi etenee näin.
Hakemuksen voit jättää Hyrrässä
Hakemukset jätetään Ruokaviraston sähköisessä asiointipalvelu Hyrrässä. Täytä hakemus huolella, niin se saa hyvän “lähdön”. Tutustu tarkemmin Hyrrään ja kirjaudu palveluun tästä.
Hyödyllisiä linkkejä:
Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.
Etsitkö asiantuntijoita? Tutustu Yrittäjätorin kartoituksiin tästä.
Tiedot sitoumuksetta. Muutokset mahdollisia.