Kategoriat
Ajankohtaista Blogi

Vinhan kirjakaupalle kannustusta PoKolta

PoKo palkitsi Vinhan kirjakaupan remontoinnin ja kehittämisen viime ohjelmakauden Navigaattori -yritystukena.

Perinteinen, 120-vuotias kirjakauppa Ruovedellä, Vinhan Kirjakauppa vaihtoi omistajaa vuonna 2022. Uudet kirjakauppiaat Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen haluavat vaalia kirjakaupan historiaa ja ovatkin kirjakaupan remontissa ja uudessa konseptissa huomioineet pitkän historian.

Tätä kirjoittaessa Vinhan Kirjakaupan avajaisiin on enää pari viikkoa. Huhtikuun alkupuolella remontin loppukiri on kiivaimmillaan. Hyllyjä kasataan ja seiniä maalataan, tilojen viimeistely on käynnissä. Aikaisemmin kirjakauppana toiminut myymälähuone jatkaa edelleen kirjakauppana. Muut tilat saavat uudet roolit remontin myötä. Alakertaan tulee galleria ja kahvila sekä nyt jo kirjoja pursuava antikvariaatti.

Yläkerta tulee majoittamaan kesäisin matkailijoita sekä talvisin residenssivieraita. Kellarikerroksesta löytyy mainio kirjakauppayllätys, sauna. Sen seinien vanhat sormipanelit saavat remontinkin jälkeen jäädä kertomaan omia tarinoitaan. Kirjakauppiaat haluavat säilyttää saunan lempeän tunnelman.

Remontti kokonaisuutena

Vanhaa kunnioittava mutta koko taloa käsittävä remontti mahdollistui osittain PoKon investointituella, josta rahoitusosuus kokonaisbudjetista oli 20 %.

– Tässä on se, että pääsimme samanaikaisesti tekemään koko talon remonttia, Vartiainen kertoo.

– Alun perin suunnittelimme remonttia kahdessa osassa. Nyt ei tarvitse himmailla sen suhteen, ettei meillä olisi rakennus ja kaikki sen fasiliteetit kunnossa. Tämä rahoitus on ollut juuri siinä isossa roolissa, Vartiainen summaa PoKon rahoituksen merkitystä. Alun perin toisen kerroksen majoitustilojen remontointi suunniteltiin vasta toisessa vaiheessa. Rahoitus mahdollisti sen, että kokonaisuutta pystyttiin miettimään heti remontin alusta lähtien yhtenäisenä.

Arvokkaat neuvot

Molemmat kirjakauppiaat painottavat, että rahallisen tuen lisäksi äärimmäisen arvokasta on ollut myös PoKolta saatu neuvonta ja kannustus. PoKon Jutta Ahron kanssa yhteyshenkilönä on toiminut kirjakaupan työntekijä Kati Pihkanen.

– Se henkinen tuki, alkumetreiltä saakka, jota olemme Jutta Ahrolta saaneet, vaikutti siihen, että uskalsimme ylipäätään lähteä tähän hankkeeseen, Vainio arvioi.

Paikallinen työporukka

Vainio ja Vartiainen pohtivat myös, että PoKon rahoitus antoi heille uskallusta käyttää ammattilaisia remontoinnissa ja suunnittelussa. Myös paikallisuus on näkynyt remonttitöissä.

– Kun Marko lupaa jotakin niin se pitää. Hän hoitaa työnsä, Vartiainen viittaa sisäremonttitöissä mukana olleeseen paikalliseen puuseppään Marko Salmiseen. Vartiainen arvostaakin erityisesti luotettavuutta

– Aivan ihana työporukka, Vartiainen vielä kehaisee kaikkia remonttiin osallistuneita, myös vapaaehtoisia. Vinhan Kirjakaupan tarinan jatkuminen on herättänyt vanhojakin tunnesiteitä paikkakuntaa ja kirjakauppaa kohtaan sekä paljon innostusta ja myös auttamisen halua. Useat vapaaehtoiset ovat ilmoittautuneet mukaan talkoisiin ja yhteistyöhön.

Yhteistyötä ja tapahtumia

Yhteistyö tulee olemaan kirjakaupan valttina myös toiminnan käynnistyessä. Jo nyt kirjakauppiaat ovat sopineet yhteistyöstä useiden paikallisten tahojen kanssa. Lukuisten tapahtumien ja taitelijavierailijoiden lisäksi suunnitteilla on muun muassa Lukeva Ruovesi -hanke. Luvassa on muun muassa kirjailija- ja kuvittajavierailuja, erilaisia työpajoja sekä tietenkin kirjojen lukemista yhdessä.

– Millainen kirjakauppa on joskus ollut ja millainen se voisi olla nykyään, summaa Pasi Vainio Vinhan Kirjakaupan visiota tuleville vuosille. Vinhan Kirjakaupan 120-vuotishistoriikki julkaistaan Kirjan ja ruusun päivänä Vinhan Kirjakaupan avajaisissa. Sen on koonnut ja kirjoittanut Jyrki Liikka. PoKo on ollut osaltaan rahoittamassa uutta, vielä kirjoittamatonta lukua Vinhan Kirjakaupan historiassa.

Teksti ja kuvat Anna Häyrynen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *