Kategoriat
Ajankohtaista Blogi

Aktiivipihatto liikuttaa hevosia

Ruhalan Kartano hyödynsi yritystukea pihattoinvestointiin

Leader PoKo – Ruhalan kartanon aktiivipihatto liikuttaa hevosia – YouTube

Hevoset käyskentelevät pienissä laumoissa pihatossa. Heinäkatosten äärellä käy tasainen rouskutus. Tutustumme Ruoveden Ratsutallin aktiivipihaton toimintaan yhdessä yrittäjä Aino Aminoffin kanssa.

Aminoff kertoo, että kokonaisuudessaan Ruoveden Ratsutallilla on 40 hevosta, joista 15 asuu ympäri vuoden pihatossa. Osa hevosista on tallin omia ja osa yksityisten hevosenomistajien hevosia. Hevosten ruokinta ja vesi on automatisoitu ja ne voivat omaan tahtiin käydä syömässä ja juomassa ja nukkumassa. Heinä on vapaasti tarjolla katoksissa, mutta väkirehun hevoset käyvät hakemassa automaatista. Täysin oman onnensa nojassa hevoset eivät suinkaan aktiivipihatossa ole vaan niitä seurataan ja hoidetaan päivittäin. 

Ruhalan Kartanon investoi aktiivipihattoon vuonna 2018. Investoinnissa hyödynnettiin Leader PoKon yritystuke, jonka tukiprosentti oli 20. 

– Meillä oli olemassa vanha maneesi, josta muokattiin hevosten makuuhalli, kertoo Aino Aminoff investoinnin lähtökohtia. Hallisaneerauksen lisäksi pihattoon hankittiin väkirehuautomaatti ja sille rakennettiin erillinen uusi rakennus katokseksi. Pihattohallin ympärille aidattiin metalliaidalla 9000 m2 jaloittelutarha. Tarhaan hankittiin myös heinäruokintakatokset sekä lämminvesiautomaatti. 

Heinäkatos pitää rehun kuivana ja estää sitä sotkeentumasta maahan. Katoksen toimintaa esittelemässä Hilima ja Lissu.

– Tässä elää viidentoista hevosen sekalaumassa. On nuoria hevosia ja aikuisia, joista osa on ratsastuskäytössä olevia sekä osa joutilaita hevosia, kertoo Aminoff.

– Porukalla ne täällä menee, ja siinä tulee sitä luontaista liikettä niillekin hevosille, jotka eivät töissä käy, hän sanoo. Luonnossa hevosten villit sukulaiset elävät laumoissa voivat liikkua pitkiäkin matkoja päivässä. 

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, nisäkäs, taivas, ruoho

Kuvaus luotu automaattisesti

Kimo kolmikko odottelee vuoroaan väkirehuautomaatilla.

Aktiivipihatossa hevosilla onkin runsaasti tilaa liikkua lajinomaisesti.

– Vaikka tämä toki säästää vähän työtä, ettei hevosia tarvitse taluttaa tarhoihin ja ruokkia, niin se on minusta tärkeintä, että hevoset voivat elää lajinomaisesti, summailee Aminoff aktiivipihaton hyötyjä. Kaikki hevosten ruokinta- ja juomapisteet ovat erillään toisistaan, mikä osaltaan aktivoi liikkumaan. 

Sairaat hevoset asuvat ja hoidetaan tallissa mutta joihinkin vaivoihin luontainen liike voi olla hyväksi. Aminoff kertoo, että aktivoiva pihatto on ollut erityisen hyvä muun muassa selkävaivaiselle hevoselle, joka saa liikkua päivän mittaan omaehtoisesti karsinassa seisomisen sijaan. 

Aktiivipihatossa olevilla hevosilla on heinää vapaasti saatavilla ympäri vuorokauden tukevissa katoksissa. Luonnossa hevoset voivat käyttää suurimman osan päivästä ruuan rouskutteluun, joten vapaasti saatavilla oleva heinä on lajinomaista sekin.

– Näin kesäaikaan hevoset pääsee myös laitumelle, kertoo Aminoff. Jaloittelutarha jatkuu rinteeseen laitumena, jossa osa hevosista käyskentelee laiduntaen.

Väkirehut sen sijaan eivät ole vapaasti saatavilla vaan hevoset voivat käydä omatoimisesti hakemassa ne väkirehuautomaatista tai kioskista kuten Aminoff kutsuu pientä rakennusta tarhan laidalla. 

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, taivas, ruoho, rakennus

Kuvaus luotu automaattisesti

Sulo-hevosen maiskutus ja kauran tuoksu houkuttelevat jonoa automaatin lähistölle.

Sulo-hevonen esittelee meille väkirehukioskin toimintaa. Sen harjaan on letitetty tunniste, jonka avulla se aktivoi väkirehuannostelijan. Sulo kävelee tottuneesti automaatin portista sisään käytävään, jonka perällä on musta tunnistelevy, joka lukee Sulon yksilöllisen tunnisteen. Automaatti annostelee kaukaloon kauroja ja kivennäisiä ja työntää kaukalon tarjolle Sulon turvan alle. Automaatista kuuluu hetken aikaa tyytyväistä maiskutusta, joka houkuttelee pienen jonon automaatille ja naapuritarhastakin tullaan kurkistelemaan, olisiko sinnekin jotakin tarjolla. Kun kuppi on tyhjä, kääntyy Sulo automaatilta pois ja kävelee rauhallisesti toisesta portista takaisin tarhaan tuttuun porukkaan. Seuraava hevonen on jo automaatilla testaamassa saisiko sekin kaura-annoksen.

Kuva, joka sisältää kohteen puu, kaide, rakennus, sisä-

Kuvaus luotu automaattisesti

Nuppu-hevonen on jo putsannut kaukalonsa putipuhtaaksi. Musta levy kaulan alapuolella on tunnisteen lukulaite.

Kurkistamme automaattirakennuksen sisälle. Siellä on tietokone, joka huolehtii tunnistamisesta ja annostelusta. Sen lisäksi tilassa on tukevat siilot väkirehulle ja kivennäiselle. Koneelta voidaan seurata hevosten automaattivierailuja ja väkirehuannoksia.

Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, kynsi, sormi, peukalo

Kuvaus luotu automaattisesti

Aino Aminoff esittelee tunnistetta, jollaisilla hevoset saavat väkirehuannoksensa.

Kuva, joka sisältää kohteen nisäkäs, hevonen, piha-, harja

Kuvaus luotu automaattisesti

Keltainen tunniste pilkottaa Sulo-hevosen niskasta.

Pienen matkan päässä sijaitsee tukeva vesiautomaatti. Kiipeämme loivaa rinnettä ylös Vertti-hevosen kanssa. 

– Tämä on ollut kyllä tosi hyvä, sanoo Aminoff ja pyyhkäisee automaatista heinän korret. 

– Ei ole kertaakaan jäätynyt, vaikka on ihan kolmenkympinkin pakkasia ollut, hän kertoo. Automaatti pitää veden hevosille sopivana noin kahdentoista aseteen lämpöisenä vuoden ympäri. Tällä kertaa Vertillä ei ole jano vaan se suunnistaa laitumelle.

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, taivas, maa, ruoho

Kuvaus luotu automaattisesti

Vertti-hevonen ympäri vuoden veden lämpimänä pitävällä juoma-automaatilla.

Me jatkamme vielä kurkistamaan hevosten makuuhalliin. Seuraamme lyöttäytyy uteliaana myös Kimi-hevonen. Makuuhallissa on olkea kuivikkeena ja pehmusteena. Tilaa 400 m2 hallissa on hevosille mukavasti. Hallissa on kaksi poistumistietä ja oviaukkoja on yhteensä neljä, mikä on tärkeää hevosten turvallisen liikkumisen kannalta. Hevoset viettävät yönsä hallissa. Ne siirtyvät sisälle viimeistään ilta yhdeltätoista kertoo Aminoff, joka näkee pihaton omasta makuuhuoneen ikkunastaan.

PoKon tarjoama yritystuki mahdollisti aktiivipihattoinvestoinnin. Aino Aminoff on ollut tyytyväinen investointiin ja suosittelee tutustumaan Leader PoKon tarjoamiin yritystukiin.

– PoKon toimistolla autettiin hyvin hakemuksen kanssa. Kannattaa tehdä Elyyn hakemukset hyvin huolellisesti, ettei tarvitse jälkikäteen korjailla, muistuttaa Aminoff.

Tutustu Ruoveden Ratsutallin toimintaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *