Kategoriat
Ajankohtaista

Nuorten ideat edellä

TaitoPuoti on Juupajoen 4H-yhdistyksen yrittäjyyskasvatushanke, jossa luodaan tilaa ja tukea nuorten harjoitusyritystoiminnalle ja laitetaan ideat liikkeelle. Toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen on erittäin tyytyväinen siihen miten hyvin hanke on lähtenyt käyntiin ja nuoret löytäneet sen.

TaitoPuoti-hanke sai PoKolta kehittämishanketukea, jonka tukiprosentti on 80 %. Se mahdollistaa TaitoPuodin toimintaa rahoittamalla muun muassa vuokra- ja hallinnointikuluja. Hanke käynnistyi marraskuussa 2022.

– Marras–joulukuussa yrittäjänä työllistyi jo 10 nuorta ja koko ajan tulee uusia mukaan toimintaan, toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen kertoo. Hankeen kesto on vajaa kaksi vuotta ja päättyy elokuussa 2024.

Toimeliaat nuoret innostivat Juupajoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan Ulla Mäkisen yrittäjyyskasvatukseen. Hän haluaa edetä nuoret ja heidän ideansa ja tarpeensa edellä TaitoPuoti- hankkeessa.

– Ei niin että tule tekemään sitä ja tätä, vaan mietitään mitkä ovat nuoren omat vahvuudet ja autetaan siinä, Mäkinen pohtii hankeideaa.

Hankkeen tuella voidaan selvittää, mikä nuoria itseään yrittäjyyteen kiinnostaa ja tarjota siihen tukea ja apua.

Monet yritysideat ovat lähteneet liikkeelle yritysideointipäivästä, joka pidettiin yhdessä yläkoululaisten kanssa. Yläkoululaiset ovat lähteneet jo reippaasti toteuttamaan ideoitaan. Kilpailun voittajaideaa Mäkinen ei vielä paljasta vaan lupaa että se selviää vielä ennen joulua.

TaitoPuoti-toimintaan mukaan lähteminen on tehty helpoksi ja kynnys matalaksi. Nuoret voivat vain tulla paikalle juttelemaan ja kuulostelemaan. TaitoPuodilla onkin sekä nuoria yrittäjiä että muutamia nuoria, jotka ovat tutustu työelämään jaksolla. Mukana on myös lähiseudun nuoria.

– Pop Up päivissä kaikki tekevät yhdessä yhteistyössä, muistuttaa Mäkinen.

Yhteistyötä

Kouluyhteistyö Juupajoella on ollut merkittävässä roolissa TaitoPuoti-hankkeessa ja sen viestinnässä. Koululaiset ovat vierailleet TaitoPuodilla ideointityöpajoissa. Ulla Mäkinen on ohjannut yrittäjäkasvatusta ja työpajoja sekä avustamassa ovat olleet myös nuoret yrittäjät. Koululaisten kanssa yhdessä kasvatettiin muun muassa samettikukkia Taitopuotia ja lähiympäristöä kaunistamaan.

Mukaan yhteistyöhön ovat lähteneet myös Juupajoen kunta ja Juupajoen Yrittäjät ry. Heiltä on saatu arvokasta asiantuntemusta, esimerkiksi ensiapukoulutus nuorille yrittäjillemme. Koulutukset perustuvat nuorten omiin tarpeisiin.

TaitoPuodin kalustamisessa yhteistyöllä paikallisten yrittäjien kanssa on ollut suuri merkitys. Vuokranantajalta saatiin käyttöön kalusteita ja nuoret ovat itse yhteisöllisesti sisustaneet tilan. Mäkinen ja Pojat Oy lahjoitti TaitoPuodin keittiöön hellan ja Juupajoen Yrittäjät ry lahjoitti tiskikoneen.

Leivontaa, liikuntaa ja paljon muuta

TaitoPuodin keittiö on ollut aktiivisessa käytössä. Nuoret leivontayrittäjät saavat käyttää keittiötä. TaitoPuodilla Pop Up toimintaa pyöritetään kesällä kahden viikon jaksoissa. Palveluista tiedotetaan somessa ja paikallislehdessä.

Tänään TaitoPuodilla on leiponut Vilma Stenhäll, joka tarjoaa leivontapalveluja. Syksylle hän on suunnitellut liikuntakerhoja yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa. Hellepäivän jäätelöannoksia valmistaa Eelis Lauttaanaho, joka suorittaa Tutustu työelämään jaksoaan TaitoPuodissa.

TaitoPuodilla käytännön työn kautta liiketoiminta ja talous tulevat nuorille tutuksi. Päivittäin harjoitellaan käteiskassaa ja varaston ylläpitoa. Myös muun muassa pitopalvelua ovat nuoret päässeet harjoittelemaan, kun TaitoPuodilla on pidetty kokouksia ja nuoret yrittäjät ovat järjestäneet kokouskahvituksen.

Pihakeilausta ja curlingia valvovat Viljo Soikka ja Tuomas Suoranta ovat muun muassa tehneet pihatöitä, ohjanneet frisbeegolfia sekä jalkapalloa. TaitoPuodilla nuoret yrittäjät ovat pitäneet myös lasten discon, johon osallistui 50 lasta sekä bingoa.

– Nuoret ja perheet ovat löytäneet tosi aktiivisesti TaitoPuodin, hymyilee Ulla Mäkinen.

Nuorten innostus yllätti

Hankkeen riskeistä Ulla Mäkinen nostaa suurimmaksi sen, että saisiko nuoret tempaistua mukaan toimintaan. Nuoret ovat kuitenkin yllättäneet Mäkisenkin. Näyttää siltä että ei ole riskiä, etteivät nuoret tempautuisi mukaan toimintaan.

– Nuoret ovat ahkeria ja haluavat osata sekä tehdä, hän iloitsee.

– Nuorilta itseltään tulee, niin paljon ideoita, että hankkeen vetäjän rooli on ollut ennakkoon suunnitellustikin ohjaava ja tukeva, hän summailee.

TaitoPuoti

Koskitie 62, Korkeakoski
Seuraa aukioloaikoja Facebookista https://www.facebook.com/juupajoki4hyhdistys

Teksti, kuvat ja video Luovamaalainen Anna Häyrynen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *