BuustiLeader on matalankynnyksen rahoitustyökalu, joka nimensä mukaisesti antaa pienyrittäjille toiminnan kehittämiseen buustia. Yksi BuustiLeader tuen hyödyntäjistä on ollut Arotar Oy:n Minna Katajamäki. Hän hyödynsi BuustiLeader-tukea täydennyskouluttautumalla neuropsykiatriseksi valmentajaksi sekä suorittamalla lisäksi hengitysohjaaja -koulutuksen.
Nepsy-koulutus oli puuttuva palanen
Katajamäki oli suunnitellut tunnetaito-osaamistaan täydentävää koulutusta pitkään.
– Neuropsykiatrinen eli nepsy asiantuntemus on pitkään ollut kuin puuttuva palanen, Katajamäki pohtii.
– Halusin syventää tunnetaito-osaamistani ja erityisesti tunteiden kehollisuuden ymmärystä hengityksen ja kehon yhteydestä ja tuoda siihen psykofyysisen näkökulman, kertoo Katajamäki.
– Miten meidän tunteet, arvot ja asenteet ovat hengityksessä, sen virtaavuudessa ja tilakokemuksessa, hän selittää.
Katajamäki suoritti Stepbystep Palvelut Oy:n tarjoaman 30 opintopisteen arvoisen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutuksen. Opetus oli toteutettu pääsoin etäopetuksena ja kesti kahdeksan kuukautta. Opetuspäiviä oli yhteensä 16 päivää. Koulutuspäivien välissä sovellettiin koulutuksen sisältöjä, tutustuttiin kirjallisuuteen ja työstettiin oman työn ja työskentelymallien kehittämiseen tähtäävien tehtävien parissa.
Opetuspäivät koostuivat vuorovaikutuksellisista luennoista, keskusteluista, kokemusten jakamisesta, käytännön harjoituksista ja ryhmätyöskentelystä.
– Älyttömän mielenkiintoinen koulutus, huokaa Katajamäki.
– Kouluttajilla oli laajasti tietämystä. Opiskelijaryhmä oli moniammatillinen, ja todella antoisa, hän vielä lisää.
Nepsy asiantuntemus heti käyttöön
Neuropsykiatrinen valmennus on ohjauksellista kuntoutusta, jossa asiakasta ohjataan ja tuetaan kehittämään arjen- ja elämänhallintataitojaan. Valmennuksen lähtökohtana on omien vahvuuksien ja voimavarojen tiedostaminen ja käyttöönotto sekä kehittäminen. Valmennuksessa käytetään voimavara- ja ratkaisukeskeistä työotetta.
Uudet nepsy-opit ovat tulleet heti käyttöön Arotar Oy:n arjessa ja palveluissa sekä omana asiantuntijapalvelunaan myös osana monimenetelmällisiä valmennuksia ja kohtaamisia.
– Nepsy asiantuntemus on käytössä päivittäin, jokaisessa kohtaamisessa, Katajamäki summailee.
– Vaikka pääosin teen varhaiskasvatuksessa ja kouluilla töitä, kohtaan eri ikäisiä ihmisiä, joilla on neurospykiatriasia haasteita. Paineet tai hetkellinen iso kuormitus voivat saada meissä jokaisessa aikaan samankaltaisiia oireita, hän selventää.
– Nepsy-osaaminen on heti kivasti noteerattu ja ollut tosi tervetullutta asiakkaidenkin puolelta, Katajamäki iloitsee.
Hengitysohjauksesta työkaluja palautumiseen
Tänä päivänä puhutaan paljon palautumisesta ja vireystilan säätelystä. Tämän aihepiiriin tukemiseen Minna Katajamäki kaipasi työssään lisätyökaluja. Hengitysohjaus-koulutus vastasi hyvin hänen tarpeitaan ja toiveitaan.
– Äärimmäisen tärkeää materiaalia sain koulutuksesta omaan työhöni, hän kertoo.
– Pystyn tuomaan autenttisiin tilanteisiin ymmärrystä ihmisen psykofyysisyydestä.
Hengitysohjaajakoulutus suoritettiin Kesäyliopiston läsnäkoulutuksena Tampereella. Ohjaana toimi Hengittävä mieli yrityksestä Minna Martin. Kokonaisuudessaan koulutus kesti kolme kuukautta. Läsnäolopäivien lisäksi oppimistyökaluna käytettiin oppimispäiväkirjaa.
Myös hengitysohjauspalvelut ovat tulleet välittömästi käyttöön Arotar Oy:n palveluvalikoimassa erityisesti työhyvinovintipalveluna työyhteisöille.
– Siitä on kiinnostuttu ja koettu, että siinä on jotakin sellaista, josta voi yksittäinen työntekijä hyötyä, kertoo Katajamäki.
Keskeistä on oppia kuuntelemaan ja ymmärtämään omaa hengityksestä ja tapaa hengittää.
– Mitään ei lähdetä suorittamaan. Se on enemmän hellittämistä ja irti päästämistä, hän jatkaa.
Buusti mahdollisti ja tuki
– Iloinen asia, että hoksasin, että tähän voi hakea avustusta, huokaa Katajamäki.
– Tuntuu että halutaan tukea kouluttautumista ja täydennyskouluttautumista, hän lisää.
BuustiLeader on pienyrittäjien ja aloittavien yrittäjien tuki, jolla tuetaan kehittämis- ja investointitoimia. PoKon toimistolla iloitaan erityisesti siitä että tukea käytetään pienyrittäjien kouluttautumiseen.
– Haluamme tukea yrittäjien täydennyskoulutuksia ja sitä myötä uutta osaamista alueellamme, Jutta Ahro muistuttaa.
PoKon toimistolla autettiin ja opastettiin BuustiLeaderin haussa ja prosessin eri vaiheissa.
– Sain hyvän ohjeistuksen ja prosessi oli jouheva, kertoo Katajamäki Buustin hakemisesta.
– Kiitän kovasti mahdollisuudesta ja koen että sain kaksi heti työkaluksi tullutta koulutusta, hän iloitsee.
Lue lisää BuustiLeaderistä