MAHDOLLISUUKSIEN YLÄ-PIRKANMAA –WEBINAARI 16.6.2020

Positiivinen ilmapiiri siivitti Mahdollisuuksien Ylä-Pirkanmaa –webinaaria. Tiivis parituntinen tarjosi kuntapäättäjille ja muille avaintoimijoille uusia ajatuksia alueen tulevaisuuden kehittämiseen.

Maaseudun kehittämisyhdistys PoKo ry järjesti webinaarin, jossa pureuduttiin siihen, miten poikkeusolojen aiheuttamat kokemukset voidaan kääntää hyödyksi alueella.

Webinaarista teki kiinnostavan se, että aihetta peilattiin eri näkökulmista. Kokemuksia jaideoita asumisesta, monipaikkaisuudesta ja yrittäjyydestä jakoivat alueen asukkaat, yrittäjät ja kylätoimijat. Kommentoimaan oli kutsuttu nimekäs joukko asiantuntijoita.

Asumisen mahdollisuudet 

Koronan aikana elintila, turvallisuus ja luonto ovat nousseet uuteen arvoon. Vaskiveden kylä Virroilla päätti laskea kynnystä maalle muuttoon. Tutkimusten mukaan monilla on haaveena asua maalla, mutta asunnon hankinta koetaan riskiksi. Vaskiveden ekologinen yhteisökylä -hanke selvittää yhteisöllisen ja ympäristötietoisen asumisen mahdollisuuksia.

Juha Heinämäki esitteli hankkeen, jonka tavoitteena on luoda osuuskuntamalli asumiseen. Tavoitteena on vastata asumisen tämänpäivän tarpeisiin. Vaskivedeltä löytyvät jo muun muassa tehokkaat laajakaistayhteydet, kyläkauppa ja kyläkoulu. Ekologinen yhteisökylä lisää kyläkokonaisuuteen oman, houkuttelevan panoksensa.

Vuorineuvos Kari Neilimo kommentoi Vaskiveden suunnitelmia. Onnistuessaan tämä yhteisöllinen kylämalli tuo paljon mahdollisuuksia ja se on helposti monistettavissa. Se lisää kylän ja kaupungin elinvoimaa. Neilimo muistutti, että on tärkeää löytää ne ihmiset, joita kiinnostaa tällainen asuminen. Hän kannusti tekemään hyvän hissipuheen ja kohdistamaan viestintää oikein. Hankkeessa, jossa on paljon toimenpiteitä ja kustannuksia, pitää tarkkaan määritellä, miten organisointi tapahtuu ja miten johdetaan.

Monipaikkaisuus 

Ihmiset arvostavat omaa aikaa, eikä sitä haluta tuhlata esimerkiksi työmatkoihin. Paikkariippumaton työ on tulevaisuuden normi, jota koronan tuoma poikkeustilanne on vahvistanut.

Jenika Kervinen Juupajoelta kertoi heidän perheensä tarinan maallemuutosta. Epäluulo paikasta ei-missään kääntyikin lottovoitoksi. Juupajoelta löytyi kukkarolle sopiva koti, johon yhdistyy miehen työpaikka ja luontoharrastus. Piste iin päälle oli nopea junayhteys Tampereelle, Jenika on 40 minuutissa työpaikalla. Positiivinen yllätys on ollut kyläyhteisö. Kun tällaiseen yhteisöön pääsee osaksi ymmärtää, mitä elämästä on puuttunut, tuumaa Jenika.

Paikkariippumattomuus ja etätyö antaa uuden mahdollisuudelle hyvään elämisen, kommentoi Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä. Hän on tehnyt selvityksen paikkariippumattomasta työstä ja alueellisesta läsnäolosta, joka julkaistiin ennen koronaa. Teema on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Monipaikkaisuus on mahdollisuus maaseudulle, sillä monet haluavat asua monipaikkaisesti. Korona on osoittanut, että työnteko voi olla tehokasta riippumatta siitä onko toimistolla. Etätyön tekeminen kuitenkin vaatii uusia ohjeita, joustavia etätyötiloja ja uusi malleja johtamiseen sekä rekrytointiin.

Etätyö lisää mahdollisuutta hyödyntää myös vapaa-ajan asuntoja. Ihmiset voivat yhdistää tehokkaammin työn, matkailun sekä sukupolvien välisen yhteistyön. “Sydän sanelee, mihin ihmiset haluavat muuttaa,” Määttä muistuttaa.

Yrittämisen meininki 

Koronan myötä syntyi uusia ideoita ja innovaatioita. Yrittäjä Jouni Neste Ruovedeltä kertoi, miten heidän yrityksensä alkulamaannuksen jälkeen kehitti uusia tuotteita poikkeustilanteesta syntyneestä tarpeesta. Hän korosti rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta toiminnan kehittämisessä. Yhteistyö ja arvojohtaminen ovat korostuneet kevään aikana. 

Toisena yrittäjyyden esimerkkinä Ylä-Pirkanmaalta kerrottiin Sassin yrityspuistosta. Innovatiivista aluetta esitteli Pasi Mäkinen MW-Kehityksestä. Onnistuessaan tämä alue luo yrittäjyydelle monia uusia mahdollisuuksia.

Kommentaattoriksi oli kutsuttu toimitusjohtaja Heli Kurjanen, LunetteOy:sta, Juupajoelta. Hän kannustaa yrittäjiä seuraamaan ajankohtaisia asioita ja olemaan valmis tekemään muutoksia. LunetteOy:lla on pitkä kokemus etätyön tekemisestä. Tämä globaali yritys on aina toiminut osin etänä. Kurjanen kertoo korona-ajan olleen silmiä avaavaa. Yhteistyökumppanitkin ovat oppineet toimimaan  etänä. Ihmiset ovat havahtuneet, että työtä voi tehdä kotoa käsiä erittäin tehokkaasti, ei tarvitse matkustella niin paljon.

Kurjanen on yritysuransa aikana huomannut, että elämän laatu on huomattavasti parempaa maalla, siitä ei bisneselämässä paljon puhuta. Tarvitaan lisää innovatiivista toimintaa ja hyviä tietoliikenneyhteyksiä, maaseudulla on valtava potentiaali. Nyt tulee kannustaa yrittäjiä olemaan luovia, kun huomataan, että maailma muuttuu.

Yhdessä eteenpäin 

Juha Viitasaari, kaupunginjohtaja Virroilta korosti yhteistyön tärkeyttä. Korona vaikeutti tulevaisuuden ennustamista, mutta myös vahvisti ihmisten arvoja, joita ovat esimerkkisi turvallisuus, puhtaus, luonnon läheisyys ja elämisenlaatu. Meidän alueeltamme löytyy tätä kaikkea. Nyt olisi tärkeä luoda mielikuvia, että Ylä-Pirkanmaa on vaihtoehto. Pitää katsoa, miltä me näytämme ulospäin ja kertoa vakuuttavasti, mitä meillä on, Viitasaari tiivisti. Yhteistyö, vuoropuhelu ja projektit vievät aluetta eteenpäin.

Tallenne löytyy Veto Elinvoimaan -kanavalta, josta löytyy myös Vetoa elinvoimaan hankkeen aineistoja, mm Ylä-Pirkanmaan alueelta yritysten selviytymistarinoita poikkeusoloissa. Webinaarin materiaalit löytyvät täältä.

Lisätietoja
Jutta Ahro, toiminnanjohtaja, PoKo ry
jutta.ahro (at) pokory.fi, p. 044 5740052

Johanna Veijanen, tiedottaja, Leader Pirkanmaa
johanna.veijanen (at) kantriry.fi, p. 040 5258836

Pokory 18.6.2020

Siirry sivun alkuun
 
 
./modulo1905/