LEADER POKO VEI YLÄ-PIRKANMAAN VIESTIÄ EDUSKUNTAAN

Leader PoKo:n hallituksen edustusta Eduskunnassa. (Alin rappunen edessä) Kati Mäntysalmi, edustaa hallituksessa maaseudun asukasta, Virrat (uusi varajäsen), hankeneuvoja Heikki Konsala, Alli Mäkinen, edustaa hallituksessa julkista tahoa, Mänttä-Vilppula (varajäsen), va. toiminnanjohtaja ja hankeneuvoja Kaisa Vihinen, Jaakko Karpiola, edustaa hallituksessa yhteisöjä, Juupajoki, Mikko Lindell, edustaa hallituksessa maaseudun asukkaita, Ruovesi (uusi jäsen), hallituksen puheenjohtaja Pirkko Lindström, joka edustaa hallituksessa julkista tahoa, Juupajoki ja (edessä) kv-koordinaattori Silvia Ufer. Kuvasta puuttuu Riku Kopra, joka edustaa maaseudun asukkaita, Juupajoki.

Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki -akselilla toimiva Leader-ryhmä PoKo:n hallitusta ja työntekijät olivat viime viikolla Eduskunnassa kansanedustaja Arto Pirttilahden vieraana. PoKo pääsi viemään maaseudun terveisiä ja keskustelemaan Pirttilahden lisäksi EU-parlamentin meppi Elsi Kataisen ja useiden pirkanmaalaisten kansanedustajien sekä ministeri Jari Lepän erityisavustajan Risto Lahden kanssa. Myös maa- ja metsätalousministeriön Laura Jäniksen ja Antonia Husbergin kanssa pidettiin palaveria.

PoKo:n pääviestinä oli muistuttaa Ylä-Pirkanmaan hyvinvoinnista sekä Leader-työn tärkeydestä yhtenä alueen rahoittajana.

Vierailuun kuului myös Eduskunnan kyselytunnin seuraaminen, jossa yhtenä aiheena oli maatalous ja maaseutu, kun puhemies Paula Risikon johtajamana nostettiin esiin kysymyksiä Euroopan komission esityksestä vuosien 2021–2027 talousarviosta, jonka mukaan maataloudesta ollaan leikkaamassa viittä prosenttia.

EU-parlamentin meppi Elsi Katainen näki kyselytunnin puheenvuorossaan leikkaukset haasteellisina suomalaisille maatiloille, joista osa on jo nyt taloudellisessa ahdingossa.

Jari Lepän erityisavustaja Risto Lahti ja kansanedustaja Arto Pirttilahti kertoivat kyselytunnin jälkeen Keskustan ryhmähuoneessa, että EU:n rahoituskehystä leikattiin myös viime vuonna viisi prosenttia, mutta Suomen rahamäärä pysyi samana.

-  Meidän on huolehdittava, että neuvottelemme EU:ssa niin, että saamme mahdollisimman paljon rahaa jäämään Suomeen, Pirttilahti sanoo.

Leader-ryhmä oli huolissaan Leaderin tulevaisuudesta kiristyvässä talouskehyksessä.

-  Paikalliset erityispiirteet ja ruohonjuuritason toiminta tulee pystyä huomioimaan myös tulevaisuudessa. Alueellinen vaikuttaminen on tärkeää. Hankebyrokratian tulisi olla kevyempää, Leader PoKo:n hankeneuvontaa tekevä Heikki Konsala toteaa.

PoKon va. toiminnanjohtaja ja hankeneuvoja Kaisa Vihinen jakaa Konsalan huolen.

-  Hallintoon menee byrokratian takia liikaa työaikaa. Mieluummin antaisimme enemmän aikaa kentälle ja siten paikalliseen kehittämiseen, jota Leader-hankkeilla saadaan aikaan. Hyviä kokemuksia on kevyen byrokratian OP Mini-Leader -hankkeista, joilla on saatu vaikuttavuutta etenkin nuorten kehittämistyössä.

Leader PoKoa perustamassa ollut ja sen ensimmäisenä toiminnanjohtajana toiminut Pirttilahti näkee Leader-työssä talkootyön merkityksen isona asiana koko yhteiskunnalle.

Maa- ja metsätalousministeriön maaseutuylitarkastajat Laura Jänis ja Antonia Husberg näkivät, että Leaderin rooli tulisi olemaan tulevaisuudessa erilainen.

 

Laajakaista-asiat ja Ylä-Pirkanmaan tulevaisuus herättivät myös keskustelua.

-  Kuitu tulisi saada turvattua kaikille. PoKo:n rahalla on toteutettu laajakaistahankkeiden selvitystyötä ja Elyn rahoituksella investointeja. Huolestuttavaa jos laajakaistan tukeminen loppuu, PoKo:n hallituksen puheenjohtaja ja Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström painottaa.

Arto Pirttilahden sanoin Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta on ”pirkanmaalaisin”, sillä siellä on kuusi pirkanmaalaista edustajaa.

-  Maakuntauudistus puhuttaa, mutta sen ohessa pitäisi nostaa esiin sitä miten kasvupalveluita saadaan käyntiin ja sitä kautta voimavaroja alueelle. Tulisi miettiä miten saada kasvuympäristö houkuttelevammaksi – vaikka omintakeisin keinoin. Tampereen aurinko paistaa ja säteiden toivoisi ylettyvän tietysti myös Ylä-Pirkanmaalle. Yhdessä pirkanmaalaisten kansanedustajien kanssa teemme parhaamme, että saamme vietyä pirkanmaalaisten viestiä eteenpäin.

 

PoKo:n hallituksen edustajat pääsivät keskustelemaan ennen kyselytunnin alkua monen päättäjän kanssa. Vas. kansanedustajat Pertti Hakanen, Anne Kalmari, Harri Jaskari, Mikko Alatalo, Olli-Poika Parviainen, europarlamentaarikko Elsi Katainen ja kansanedustaja Arto Pirttilahti.


Lisätietoa: Leader PoKo, va. toiminnanjohtaja ja hankeneuvoja Kaisa Vihinen, p. 044 5740 052 / toimisto@pokory.fi

Teksti ja kuvat: Vilja Pylsy

Pokory 7.5.2018

Siirry sivun alkuun
 
 
./modulo1905/