PoKo pureutuu maaseudun energiaan

Biokaasulaitos Gretenhof Sohren
Lähde: 2017 Gretenhof Sohren, http://www.gretenhof.de/biogas.html

Kestävän energiatulevaisuuden rakentamisessa on panostettava uudistuviin energialähteisiin. Leader-ryhmä PoKo tarttuu aiheeseen järjestämällä keväällä 2018 bioenergiamatkan saksalaisten yhteistyökumppaneidensa alueille Reinin laaksoon. Siellä sijaitsevaa Rhein-Hunsrück:iä pidetään maailmanlaajuisesti edelläkävijäalueena ilmastonsuojelussa, tuottaahan se uusiutuvalla energialla kolme kertaa enemmän sähköä, kun mitä sen 102.000 asukasta käyttävät. Tulevaisuudessa uusiutuvalla energialla on yhä keskeisempi rooli ei pelkästään paikallisesti, vaan myös valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Ylä-Pirkanmaan Leader PoKo on tehnyt jo vuodesta 2010 lähtien kansainvälistä yhteistyötä saksalaisen Leader-ryhmän LAG Hunsrück:in kanssa. Maaliskuussa käynnistyi ryhmien kolmas kansainvälinen yhteistyöhanke ”FIN-GER-NET still going on!”, jossa on jälleen mukana myös Reininlaakson keskiosan yläalueella sijaitseva Leader-ryhmä LAG Welterbe Oberes Mittelrheintal.

Jäsenvaltioita koskevia merkittäviä energiapoliittisia ratkaisuja on tehty Euroopan unionin toimesta jo vuonna 2008. Euroopan unionin jäsenvaltioiden on vähennettävä vuoteen 2020 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 20% vuoden 1990 tasosta. Fossiilisten polttoaineiden sijaan on siirryttävä aina enemmän ja enemmän ilmastoystävällisempiin energialähteisiin. Suomen on nostettava uusiutuvan energian osuutta 38%:iin energian loppukulutuksesta. Pirkanmaa on asettanut itselleen tavoitteeksi vähentää kasvihuonepäästöjä vuoteen 2040 mennessä 60% vuodesta 1990.

Rhein-Hunsrück:in alueen vuonna 2011 luodun ilmastonmuutosstrategian tavoitteina ovat mm. alueen kokonaisenergiakulutuksen vähentäminen 40%:lla ja fossiilien polttoaineiden määrän leikkaaminen 210 litralla vuodessa. (Ilmastonmuutostoimintaohjelmaa varten kunta palkkasi ilmastonsuojelumanagerin.) Alueella hyödynnetään nykyään lähiseudun uusiutuvan energian mahdollisuuksia kuten biomassaa, aurinkoenergiaa ja tuulivoimaa. Viime vuosien aikana energiatuonnin sijaan alueelle on tullut lisäarvoa ja syntynyt uusia työpaikkoja. Sähköntuotanto on kolme kertaa suurempi, kun mitä alueen 102.000 asukasta käyttävät ja ylijäämäsähköä käytetäänkin myös lähellä olevien isompien kaupunkien kuten Mainz:in energian tarpeisiin.

Rhein-Hunsrück:istä löytyy lukuisia uusiutuvalla energialla toimivia pientuotantolaitoksia. Laitokset toimivat niin aurinkoenergialla, maalämmöllä kuin lannallakin. Jotkut laitoksista tuottavat energiaa muutamalle talolle, toiset kylän koululle tai jopa koko kylälle. Yhteistyökumppaneiden alue on herättänyt kiinnostusta aina kansainväliselle tasolle asti ja innovatiivinen piirikunta on suosittu matkakohde liittyen uusiutuvan energian mahdollisuuksiin. Rhein-Hunsrück:in energiaratkaisuilla ja -malleilla on varmaan PoKo:nkin alueen toimijoille paljon annettavaa. Matkan tavoitteena onkin hyödyntää heidän osaamistaan soveltamalla sitä alueen toimijoiden tarpeisiin. Juupajoen kunnanjohtaja ja PoKo:n hallituksen puheenjohtaja Pirkko Lindströmin mukaan matka antaa hyvän tilaisuuden tutustua saksalaisten energia-innovaatioihin ja löytää potentiaalisia ideoita myös meidän alueella toteutettavaksi.

Energiamatka Saksaan järjestetään PoKo:n alueen (Virrat, Ruovesi, Juupajoki, Mänttä-Vilppula) kaikille uusiutuvasta energiasta kiinnostuneille toimijoille. Matkan kesto on neljä vuorokautta (kaksi täyttä päivää perillä) viikolla 8 helmikuussa 2018. Energiamatkan aikana tutustutaan alueen ilmastonmuutosstrategian lisäksi erilaisiin energiatuotantokohteisiin. Ryhmä lentää Helsingistä Frankfurtiin (Frankfurt am Main), josta matka jatkuu vuokra-autolla. PoKo:n kv-koordinaattori toimii ryhmänjohtajana ja hoitaa kääntäjän tehtäviä matkan aikana. Matka on omakustanteinen ja sen arvioitu hinta on noin 600-700€.

Lisätietoja matkasta ja ilmoittautumiset:
PoKo:n kv-koordinaattori Silvia Ufer, silvia.ufer@pokory.fi, puh. +358 40 73 111 40.

Pokory 20.12.2017

Siirry sivun alkuun
 
 
./modulo1905/